Hjem > Kunnskap > Innhold

02. Hva er det med blåst glass, eller er det munnblåst?

Dec 05, 2017

Mange Glass elementer er oppført som "Mouth Blown", eller bare "Blown".

Nok til å si at det store flertallet av disse er verken. Vi er fullt klar over det vanlige bruksaspektet ved å ringe et godt eksempel på Art Glass "Blown", men man skal ikke gå for langt ved å kalle det "Mouth Blown". Det refererer til metoden for hvordan varen ble laget, og når man selger den, bør man være rimelig nøyaktig i ens beskrivelse.

Så hvordan forteller vi hva som er hva? Her er en rask miniatyrbilde av de vanligste praksisene for å lage et stykke formet glass:
1. Det er støping, hvorved smeltet glass helles i et hulrom av ønsket form. Når det er størknet, er formen åpnet og ut kommer den støpte delen.
2. "Munnblåst" eller kort sagt "Blown" benytter et hul rør av oppvarmet, bøyelig glass som er lukket i den ene enden. Ved å blåse inn i røret, kan man få det til å vokse, noe som ligner på å blåse opp en ballong.
3. Flambehandlet glass starter med oppvarmet, bøyelig stykke solid glass, som forvandles til form med verktøy av noe slag, med kontinuerlig hjelp av en lommelykt for å holde brikken bøyelig.

Når det gjelder element 1., blir de fleste papirvekter, nuggets, coasters og pyntegjenstander gjort på denne måten. Elementer pleier å være tunge, faste glassstykker.

Når det gjelder 3., blir de fleste alle formede glassfigurene og fantasifulle designene gjort på denne måten. Det er uten tvil den vanligste praksisen med å lage glassartikler.

For å tilbringe litt mer tid på vårt emne # 2, la "glasset" Blåst "gå tilbake til vår analogi med å blåse opp en ballong. Prosessen antar en lukket hulform, den åpne enden er den delen der man har "blåst" inn i. Man kan da kutte av den utvidede rundformen, se noe som et gresskar, og ved gjenoppvarming fortsette å forme og forme denne hule form.

Det er normalt å kutte det i halvparten eller deler derav for å lage vaser eller boller. Disse er enklere former og har en tyngre tykkelse, med minimal blåsing i begynnelsen. Finer hule kuler vil vanligvis komme i mye tynnere veggtykkelse, og tillate intrikat forming på grunn av relativt lett oppvarming av tynne glassvegger. De fleste av disse designene vil ende opp med en helt lukket sfære, der ved slutten av formingsprosessen forsegler kunstneren den åpne delen.
Et raskt notat på det typiske glasset "Tree Ornament", disse er nå automatiserte prosesser, med maskinens presisjon, som genererer utrolig tynne vegger, om enn ved maskinblåsing i forbindelse med mugg. Teknisk et blåst element, men ikke akseptert som sådan av glassafacionado.

Så når du ser på et element, og det ser ut som om man kanskje har pundet det til å forme som fra et stykke brøddeig, eller hvis det har fancy konturer og appendager alt i solid glass ..... er det ikke "blåst ".

Hvis varen er åpen form, hul sfære, bolle eller ballform, var det sannsynligvis "blåst". Hvis veggtykkelsen er tung, har den sannsynligvis minimal blåsing; Hvis veggtykkelsen er ganske tynn, ville den ha startet med tynnere veggerørslager, men sjansen er at den også hadde mer innviklet arbeid til det.

Krav på "blåst" glass er ment å låne en aura av respektabilitet til et enkelt stykke. Det er sannsynligvis ikke ulovlig, men kanskje nå kan du fortelle forskjellen.