Hjem > Kunnskap > Innhold

02. Hva er borosilikatglass

Nov 21, 2017

Borosilikatglass er en type glass som inneholder minst 5% boroksid. Boroksidet gjør glasset motstandsdyktig mot ekstreme temperaturer, og forbedrer også motstanden mot kjemisk korrosjon. Dette glasset er veldig populært i produksjonen av vitenskapelige instrumenter, og det var en gang mye brukt til å lage glass til kjøkken også. I dag er soda-lime glass det valgfrie glasset for kjøkkenutstyr, på grunn av at det generelt er billigere å produsere.

Oppfinnelsen av borosilikatglass er generelt kreditert til Otto Schott, en tysk glassmakeren som jobbet i det 19. århundre. Ved slutten av 1800-tallet ble prosessen for å lage den blitt raffinert, og i 1915 ble en berømt linje av borosilikatkjøkkenprodukter frigitt under Pyrex-merket. Fordi den er sterkere og mer holdbar enn konvensjonell glass, har den en rekke vidtgående bruksområder.

Dette glasset er ikke uovervinnelig, selvfølgelig. Det vil sprekke hvis det blir utsatt for svært plutselige og radikale temperaturvariasjoner, eller hvis det blir tapt. Glasset er mer sannsynlig å knekke eller snap enn å knuse, men gjør det tryggere å ha rundt i en situasjon hvor brudd er en bekymring. I tilfelle at produkter laget med glasset gjør sprekk, er det generelt lettere og sikrere å rydde opp enn knust glass.